10 dolog, amire jó a fermentált papaya

Ha ezt elolvasod, Te is fermentált papayát akarsz majd!

Habár ez az egzotikus gyümölcs hazánkban még nem olyan ismert, mint például a gránátalma,  a népszerűsége folyamatosan felfelé ível. És nemcsak azért, mert finom, hanem mert a papaya fogyasztása számos pozitív egészségügyi előnnyel jár. Hát még akkor, ha a papayát erjesztett (fermentált) formájában fogyasztjuk. Vess csak egy pillantást erre a listára!

papaya 10 dolog, amire jó a fermentált papaya Emésztés A papaya tápanyagai

Milyen gyümölcs a papaya?

A papaya (Carica papaya) egy trópusi gyümölcs, amely eredetileg Közép-Amerikából származik, ma azonban a világ számos melegebb éghajlatú vidékén termesztik. Lédús húsa, édes íze és élénk narancssárga színe miatt nemcsak kedvelt csemege, hanem értékes tápanyagforrás is.

A papaya különlegessége, hogy nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hanem egyedülálló emésztőenzimeket is tartalmaz. A legismertebb közülük a papain, amely segíti a fehérjék lebontását, és támogatja az emésztést – emiatt gyakran használják természetes emésztést segítőként.

A papaya fő tápanyagai

A papaya természetes módon zsírszegény és energiaszegény, mégis laktató, könnyen emészthető, és jól beilleszthető az egészséges étrendbe – akár nyersen, smoothie-ként, salátában vagy fermentált formában étrend-kiegészítőként is.

Vidd haza a megoldást!

Fő tápanyagai:

  • C-vitamin – nagy mennyiségben van jelen, erősíti az immunrendszert, támogatja a kollagénképzést és antioxidáns hatású
  • Béta-karotin (A-vitamin előanyag) – jótékony a bőrre, a szemekre, és antioxidáns védelmet is nyújt
  • Folsav (B9-vitamin) – a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez szükséges
  • E-vitamin – védi a sejteket az oxidatív károsodástól
  • Kálium – segíti az idegrendszer és az izmok működését, valamint a normál vérnyomás fenntartását
  • Élelmi rostok – támogatják az emésztést, és hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez

Fermentálással (erjesztés) plusz előnyökkel gazdagodik a papaya

A fermentált papaya nemcsak a friss gyümölcs jótékony tulajdonságait őrzi meg, hanem az erjesztés során további előnyökkel is gazdagodik. Íme öt tudományosan alátámasztott előny, amit a fermentálás adhat a papayához:

Erősebb antioxidáns hatás

A fermentálás során új antioxidáns vegyületek keletkeznek, amelyek még hatékonyabban semlegesítik a szabad gyököket. Ez különösen fontos a sejtek öregedésének és krónikus betegségek megelőzésében.

Jobb emészthetőség és hasznosulás

Az erjesztés előemészti a papayában lévő tápanyagokat, így azok könnyebben felszívódnak. A papain nevű enzim mellett más hasznos enzimek is képződnek, amelyek segítik a fehérjebontást.

Prebiotikus hatás

A fermentált papaya kedvez a jótékony bélbaktériumok szaporodásának, ezáltal támogatja a bélflóra egyensúlyát, ami az immunrendszer, a hangulat és az emésztés szempontjából is kulcsfontosságú.

Gyulladáscsökkentő tulajdonság

A fermentálás során bioaktív anyagok keletkeznek, amelyek csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat a szervezetben – különösen az oxidatív stressz által kiváltott gyulladásokat.

Immunrendszer támogatása

Klinikai kutatások szerint a fermentált papaya készítmények segíthetnek az immunválasz szabályozásában, és fokozhatják a szervezet védekezőképességét fertőzésekkel és sejtkárosodással szemben.

papay 10 dolog, amire jó a fermentált papaya Emésztés Fermentált papaya előnyei

A fermentált papaya 10 legfontosabb hatása

1.A fermentált papaya hasznos probiotikumokat tápláló hatása a bélflórára

Amikor fermentálják a papayát, akkor olyan bioaktív anyagok keletkeznek, amelyek táplálják a bélflóra hasznos bélbaktériumait és megfelelő környezetet (pH) biztosítva megnöveli élettartamukat is. A hasznos baktériumok fölénybe kerülése, visszaszorítja a patogéneket (kórokozó baktériumok), így jobb lesz az emésztés, az immunegészség és még a mentális egészség is javul.   

2.A fermentált papaya székrekedés és puffadás elleni hatása az emésztésre

A papain egy fehérjebontó (ún. proteáz) enzim, ami a nehezen bontható fehérjerostokat kisebb elemekre (peptidek, majd aminosavak) bontja. Ennek köszönhetően az ételek emésztése könnyebbé válik, és csökkenhetnek az olyan emésztőrendszeri kellemetlenségek, mint amilyen a hasmenés vagy éppen a székrekedés és a puffadás, felfúvódás.

3.A fermentált papaya természetes savnormalizáló hatása a refluxra

Az emésztő enzimekben gazdag erjesztett papaya (mint amilyen az előbb említett papain vagy a zsírbontó lipáz), segítik az ételek emésztését. Mindez természetes savnormalizálóként is hat, ami segíti visszabillenteni a gyomrot az egyensúlyi állapotába. Így a fermentált papaya akkor is segít, ha túl sok vagy túl kevés a gyomorsav termelődés. Sajnos a refluxot mindkettő kiválthatja!

2151580828 10 dolog, amire jó a fermentált papaya Emésztés A fermentált papaya hatásai

4.A fermentált papaya egyensúlyteremtő hatása a gyomor egészségére

A papaya fermentálása során keletkező bioaktív vegyületek úgy is segítenek fenntartani az egyensúlyt a gyomorban és a bérendszerben, hogy táplálják a nagy energiaigényű gyomor és bélnyálkahártya sejtjeit. Ezzel visszaszorítva a cölikália tüneteit, a gyulladásokat és megelőzve olyan bélrendszeri degenerációt, mint az áteresztő bélszindróma.

5.A fermentált papaya hatása a gyulladásokra, ízületi gyulladásokra

A fermentáció során a polifenolok kisebb molekulatömegű, és ennek következtében fokozott terápiás aktivitású vegyületekké alakulnak, melyeknek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ez nem csak emésztőrendszeri gyulladásoknál különösen hasznos, de még ízületi gyulladásoknál is bevethető.

6.A fermentált papaya öregedésgátló hatása, külsőnkre és belsőnkre

Az erjesztett papaya kutatásokkal alátámasztott anti-aging terápiás tápanyag, melynek egyszerre van köze az antioxidáns vegyületek szabad gyök semlegesítő és sejtvédő tulajdonságaihoz, a sejtek DNS védelméhez és a telomerek hosszának növekedéséhez. Mindez nem csak a korai bőröregedés, de a szervi megbetegedések megelőzésében is főszerepet játszik.

papaya-hatasa-gyulladas-szabadgyok 10 dolog, amire jó a fermentált papaya Emésztés A papaya hatása: ez a 10 a legfontosabb

7.A fermentált papaya hatása a fogyásra, testsúlycsökkentésre

A fermentált papaya felgyorsítja az emésztést és tehermentesíti a májat, enzimjei pedig fokozzák az anyagcserét, ezzel közvetlenül támogatja a testsúlycsökkentést. Egy egészséges gyomor és bélrendszer pedig több salakanyagot választ ki, és több tápanyagot képes visszajuttatni sejtjeinkhez, amivel még hatékonyabbá válik a fogyás folyamata.

8.A fermentált papaya immuntámogató hatása az immunegészségre

A fermentált papaya immunstimuláló és antioxidáns tulajdonságait a 80-as évek végén a híres francia immunológus, Luc Montaigner is bizonyította. Ez elsősorban a papaya fermentálása közben keletkezet vegyületeknek köszönhető, melyek táplálják a bélmikrobiomot, ahol az immunrendszer sejtjeinek 70%-a található.

9.A fermentált papaya védő hatása az utazási betegségekre

Különösen az egzotikusabb tájakon tett utazások során találkozhat szervezetünk olyan, számára addig ismeretlen kórokozókkal vagy akár csak szokatlan élelmiszerekkel, amik kikezdhetik emésztőrendszerünk teherbírását. A fermentált papaya fogyasztása segít abban is, hogy ezek a kellemetlenségek elkerüljenek, és hogy ne egy mosdóban teljen a nyaralásunk.

10.A fermentált papaya élősködőellenes hatása

A fermentált papaya segít kordában tartani az olyan ártalmas élősködő mikroorganizmusok mennyiségét, mint az E. Coli, a Candida gomba és a Helicobacter pylori. Ezek a kórokozók főszerepet játszanak a gyomor és bélgyulladások, felszívódási zavarok, bélmikrobiom egyensúly elvesztésében és a degeneratív betegségek megjelenésében. A H. pylori -t a WHO I. típusú rákkeltőnek minősítette 2014-ben.

pap 10 dolog, amire jó a fermentált papaya Emésztés Fermentált papaya gazdag élettani hatás

Fogyassz fermentált papayát a gazdagabb élettani hatásokért!

Egyre többen fedezik fel maguknak a fermentált ételek egészségmegőrzésben betöltött jelentős szerepét. A fermentálás során új tápanyagok és vegyületek keletkeznek, éppen ezért, a fermentált élelmiszer élettani hatásokban jóval gazdagabb, mint az az élelmiszer, amiből készült.

Ugyanakkor a fermentálás történhet speciális DNS törzsazonosított mikroorganizmusokkal is, szabályozott hőmérséklet, pH és oxigén mennyiség mellett. Az így készült papaya ferment új és terápiás vegyületekben lesz gazdag, melyek célzottan vesznek részt olyan terápiákban, ami a gyomor, a bélrendszer, az immunrendszer, a sejtek és az anti-aging kezeléseket célozzák.

Vidd haza a megoldást!

Oszd meg:

AI Súgó cikkeink alapján