Gyomorfekély – Felmondólevél a gyomrodtól?
Képzeld el, hogy a gyomrod egy szorgos, csendes dolgozó. Napi szinten lebont, emészt, semlegesít – sosem panaszkodik. De ha túl sok a stressz, a sav, a kapkodás, és nincs elég „pihenőidő”, akkor egyszer csak azt mondja: „elég volt”.
A gyomorfekély ennek a belső felmondólevélnek a nyoma. Egy seb a gyomorfalon, amely ég, mar, és gyakran éhgyomorra vagy éjszaka jelentkezik. Fájdalommal, égő érzéssel jelzi, hogy a túlterhelt gyomor már nem bírja tovább.
Tudtad?
A gyomorsav olyan erős, hogy rozsdás szöget is képes lenne lebontani – szerencsére a gyomrunk nyálkahártyája ennek ellenáll.
Megfelelő életmód segít csökkenteni az irritációt!
Mi okozza a gyomorfekélyt?
- A legismertebb tettes a Helicobacter pylori, egy baktérium, ami alattomosan megbújik a gyomorban és roncsolja a nyálkahártyát.
- Fájdalomcsillapítók túl gyakori szedése – igen, még az „ártalmatlan” ibuprofen is árthat, ha túl sokat szedsz belőle.
- Savas ételek, alkohol, dohányzás – ezek nemcsak irritálnak, de lassítják a gyógyulást is.
- És ne feledjük a stresszt, ami nem közvetlen ok, de súlyosbíthatja a tüneteket.
Mit tehetsz, hogy ne mélyüljön a probléma?
- Étkezz rendszeresen, kis adagokat fogyasztva – a gyomor így nem dolgozik túlórában.
- Kerüld a savas, fűszeres, szénsavas dolgokat, amik csak olajat öntenek a tűzre.
- Fermentált papaya – emésztőenzimeivel tehermentesíti a gyomrot, és segíthet csillapítani az irritációt.
Ha gyomorfekélyre gyanakszol, ne halogasd az orvosi kivizsgálást. A célzott kezelés és a gyomorkímélő életmód kombinációja jelentősen javíthat az állapoton.
Természetes emésztőenzim
Vidd haza a megoldást!
Vidd haza a megoldást!
Oszd meg:


