Gyomorsav – Amikor jön az a fránya égő érzés
Képzeld el a gyomrodat, mint egy titkos laboratóriumot, ahol egy kis alkimista – a gyomorsav – fáradhatatlanul dolgozik. Felbont, lebont, előkészít – segít, hogy a tested minden tápanyagot hasznosítani tudjon. De ahogy minden erős erőnél, itt is igaz: ami hasznos, az túlzott mennyiségben pusztító is lehet.
A gyomorsav-túltengés nem más, mint amikor ez a belső alkimista „túlkeveri” az elegyet. Ennek eredménye az égő érzés, a savas felböfögés, a gyomortáji nyomás – és ha sokáig figyelmen kívül hagyod, reflux vagy nyelőcsőgyulladás is kialakulhat.
Tudtad?
A gyomorsav annyira erős, hogy képes lenne fémeket is felmarni, ha nem védené a gyomorfalunk egy speciális nyálkaréteg!
Számos tényező befolyásolja a gyomorsav mennyiségét
Mi okozza a túl sok gyomorsavat?
A főbb kiváltó tényezők:
- Stressz – fokozza a savtermelést
- Koffein, alkohol, fűszeres és zsíros ételek
- Túl gyors vagy rendszertelen étkezés
- Helicobacter pylori fertőzés
- Bizonyos gyógyszerek (pl. NSAID-ok) is irritálhatják a gyomorfalat
Így tehetsz természetes módon a gyomorsav ellen
Vidd haza a megoldást!
Természetes megoldások gyomorsav ellen:
- Étkezz rendszeresen és lassan – a kapkodás fokozza a savtermelést
- Kerüld a savasító ételeket és italokat – kávé, szénsavas üdítők, csokoládé
- Válassz lúgosító hatású ételeket – pl. főtt zöldségek, zabkása
- Fermentált papaya – enzimeket és antioxidánsokat tartalmaz, melyek elősegítik az emésztést és enyhíthetik a sav okozta irritációt.
Érdemes a fehér lisztet és cukros ételeket is mérsékelni, mivel ezek savasító hatásúak lehetnek. A gyomorsav-túltengés tüneteinek kezelése elsősorban életmódbeli változtatásokkal kezdődik.
Vidd haza a megoldást!
Oszd meg:


