Melyik a legjobb probiotikum?
Probiotikumot keresel? 6+1 kritikus szempont a választáshoz!
Manapság szinte mindenhol találkozhatunk probiotikumot tartalmazó termékekkel – legyen szó kapszuláról, porról, joghurtról vagy akár italról. De vajon melyik az, amelyik valóban hatásos is? Segítünk a döntésben 6+1 nyomós érvvel.
Ezt nézd meg egy probiotikum cimkéjén!
6+1 lépés, amit nézz meg egy probiotikum termék címkéjén!
1. Hányféle törzset tartalmaz? – Több törzs, szélesebb hatáskör
A multi-törzsű probiotikumok előnye, hogy különböző baktériumtörzsek szinergikusan hatnak egymásra, így szélesebb spektrumú egészségügyi támogatást nyújtanak – például egyesek az emésztést segítik, mások az immunrendszert vagy épp a hangulatot.
2. Nézd meg a törzs pontos megnevezését!
Nem elég annyi, hogy „Lactobacillus” vagy „Bifidobacterium” – a törzsszám (pl. Lactobacillus paracasei CCFM1164) mutatja meg, hogy valóban klinikailag vizsgált, nemzetközi törzsgyűjteménybe letétbe helyeztett törzsekről van-e szó. Ezek tudományosan igazolt hatással bírnak.
3. Milyen törzsek vannak a termékben?
Kutatások igazolják, hogy bizonyos törzsek konkrét problémákra adhatnak megoldást, így attól függően érdemes választanod, hogy milyen funkciót vársz a terméktől. Ha például az a célod, hogy a bélflórád optimális összetételét támogasd akkor a legjobb választás, ha az adott termék többféle releváns törzset tartalmaz (pl.: Bifidobacteriumok, Lactobacillusok) és ezt magas, 100 milliárd feletti csíraszámban. Ha antibiotikum mellé keresel megoldást, válassz specifikus élőflórát, pl. a Saccharomyces cerevisiae var. boulardiit, mely az egyetlen nem baktérium eredetű élőflórának elismert gomba. Ha a mentális egészségedet támogatnád, akkor a két legtöbbet kutatott törzset keresd: Lactobacillus helveticus Rosell®-52 és Bifidobacterium longum subsp. longum Rosell®-175.
Vidd haza a megoldást!
4. Biztosítja-e valamilyen módon a gyártó az élőflóra tartalmát a szavatossági idő lejártáig? Az élőflórákat a nedvesség, hőmérséklet, mechanikai nyomás, tárolási körülmények és az emésztés folyamata is károsíthatja, s emiatt csíraszámuk csökkenhet az idő elteltével a termékben. Gyártói felelősség az, hogy valamilyen módon ezektől a körülményektől védjék az élőflórákat. Ilyen lehet például: természetszerűleg ellenálló, gondosan válogatott baktériumtörzsek kiválasztása, speciális gyártástechnológiák használata (védőmátrixok, gyomorsavellenálló kapszulahéj, késleltetett hatóanyagleadás, fermentáció, liofilizálás, blisztercsomagolás).
5. Van-e a termékben az élőflórák megtelepedését segítő alapanyag? A probiotikumok csak akkor tudnak kolonizálódni, vagyis gyarapodni a belekben, ha prebiotikumok is jelen vannak, mivel a prebiotikum táplálékul szolgál a probiotikumok számára. Ha egy terméken belül megtalálod a kettőt, azt szinbiotikumnak nevezzük, ha nem, akkor az adott probiotikum mellé válassz prebiotikumot is.
6. Kerüld a felesleges mesterséges színezékeket, ízesítőket. Keress olyan terméket, ahol kiemelik az erre vonatkozó mentességeket. Ezt vagy a terméken, vagy a weboldalon a termékleírásoknál tüntetik fel, de ellenőrizheted a címkén az összetevők között is (a megfelelő értelmezéshez szükséges háttértudás).
Mennyi élőflóra van a termékben?
+1 Ha számodra fontos szempont a glutén-és laktózmentesség, győződj meg róla, hogy rendelkezik a termék a mentességekre való igazolásokkal.
Ha ezekre a pontokra figyelsz, nemcsak egy divatos táplálékkiegészítőt, hanem valóban funkcionális és tudományosan megalapozott probiotikumot választasz.
Több milliárd ok, hogy jól érezd magad – minden nap.
Vidd haza a megoldást!
Oszd meg:


