Omega 3 – tegyünk rendet a zsírsavak között!
Omega-3 tartalmú lenmagolaj vagy inkább halolaj?
A lenmag és a lenmagolaj egy bizonyos fajta Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelynek a neve ALA (alfa linolénsav). A hal és a halolaj két különböző Omega-3-at tartalmaz: az EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav).
Az Omega-3 egészségre gyakorolt kedvező hatását vizsgáló tudományos kutatások túlnyomó többsége a DHA-val és az EPA-val foglalkozott. Ezek igazi szupersztárok az Omega-3 kicsiny birodalmában. Az ALA (amely a lenmagban található) áldásos hatásai azonban sokkal kevésbé tisztázottak.
Omega-3, avagy az EPA, DHA és ALA
Bár nagy mennyiségű alfa-linolénsavból szervezetünk elméletileg képes EPA és DHA zsírsavak átalakítására, a gyakorlatban sajnos azt bizonyították, hogy az ALA átalakítása EPA-vá és DHA-vá nem igazán hatékony (10% alatti), és azt, hogy vércukorpanaszok, cukorbetegség vagy skizofrénia esetén ez a folyamat egyáltalán nem megy végbe.
Az emberi szervezet számára bizonyítottan az állati eredetű EPA és a DHA Omega-3 zsírsavak a legelőnyösebb formák, és kutatók is azt javasolják, hogy inkább az EPA és DHA bevitelt növeljük a még több ALA fogyasztása helyett.
Miben győztes a lenmagolaj?
Belsőleg és külsőleg is csökkenti a gyulladásokat, védi a szív- és érrendszer egészségét kiegyensúlyozza a hormonháztartást, javítja az emésztőrendszer egészségét, sportolóknál csökkenti az izomfájdalmakat, fogyókúrázóknál pedig fokozza az anyagcserét, és elősegíti a zsírégetést.
Vidd haza a megoldást!
És nem csak belsőleg, de külsőleg is hatásos a lenmagolaj. Mindenképp próbáld ki, ha bőrszépítő, dekoltázsápoló és kebel feszesítő hatásra vágysz, mert elégedett leszel! Idd önmagában, vagy tedd salátára, add ételekhez, de sose hőkezeld, mert hatóanyagai hő hatására alkotórészeire bomlanak és nem érsz el vele semmit.
Belsőleg és külsőleg is hatásos gyulladáscsökkentő, haj és bőrszépítő
Miért nagyobb sztár a vadvízi halolaj?
A vadvízi halolaj az utóbbi években azért lett igazi „sztár” a táplálékkiegészítők világában, mert sok szempontból előnyösebbnek tartják a tenyésztett halból származó olajhoz képest. Néhány fő ok:
1. Természetesebb forrás
A vadvízi halak a természetes táplálékláncból származnak, nem pedig takarmányozott tenyészetekből. Emiatt az olajuk általában kiegyensúlyozottabb omega-3 zsírsav-összetételt mutat.
2. Magas omega-3 tartalom
A vadon élő halak több EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav) tartalmaznak, ezek a legértékesebb omega-3 zsírsavak az agy, a szív és az ízületek egészsége szempontjából.
3. Kevesebb szennyeződés
A jó minőségű vadvízi halolaj előállításánál szigorúan ellenőrzik a nehézfémek (pl. higany) és egyéb szennyezők szintjét. Ez különösen fontos, mert a tengeri környezetben felhalmozódhatnak ezek az anyagok. A prémium kategóriás termékek tisztított, laborban bevizsgált olajból készülnek.
4. Fenntarthatóság és minőségérzet
A vadvízi jelző gyakran társul a „természetesebb”, „tisztább”, „ősi” táplálék képzetével, ami erősíti a fogyasztói bizalmat. Emellett egyre több gyártó figyel a fenntartható halászati módszerekre (MSC, IFOS tanúsítványok).
5. Egészségügyi előnyök
A vadvízi halolajhoz kötődő pozitív egészségügyi hatások – koleszterin- és trigliceridszint csökkentése, gyulladáscsökkentő hatás, agyműködés és látás támogatása – széles körben ismertek, és tudományosan is alátámasztottak.
Igazi egészségvédő szupersztár, amit a szívbetegségektől a lupuszig ezerféle panaszra használhatsz
Sztárok és kezdő zsírsavak – mint az NBA-kosarasoknál!
Összességében tehát nem minden zsírsav egyenlő. Igaz, hogy mind a halolajban, mind a lenmagolajban vannak Omega-3 zsírsavak. De az Omega-3 egy gyűjtőnév (három taggal), mint például a profi kosárlabda játékosok (sokkal több taggal rendelkező) kategóriája. És bár az összes profi játékos átkozottul jól labdázik (különösen hozzám vagy hozzád képest), nem mindegyikük olyan, mint Kobe Bryant. És ez így van az Omega-3 zsírsavakkal is.
Az Omega-3 piszkos kis titka az, hogy a halolajban, illetve a lenmagolajban található változat meglehetősen különbözik egymástól, és mindent lehet rájuk mondani, csak azt nem, hogy egyforma hatással lennének az ember egészségére.
A halolajban levő két Omega-3 olyan, mint Kobe Bryant és Shaquille O’Neal – a lenmagolajban levő egy nagyon tehetséges fiatal fickó, akiből vagy lesz egyszer sztár, vagy nem.
Az EPA és DHA sztár kosárlabdázók, míg az ALA kezdő játékos
Tudtad, hogy az Omega-3 zsírsavak kulcstényezői minden fogyókúrás étrendnek? Akik fogyasztják, azok szervezete hatékonyabban égeti a zsírt, és gyorsabban áll helyre a testtömeg index.
Mire jók az Omega-3 zsírsavak?
Kattints tovább és olvass róla! »
Vidd haza a megoldást!
Oszd meg:


