Otthoni csíráztatás fortélyai 8 lépésben
Így csíráztass otthon!
„Az vagy, amit megeszel.” Hallottad már ugye ezt az alapigazságot? Ha lehet választani, akkor miért ne a könnyen emészthető, tápanyagdús ételeket válasszuk, mint amilyenek a frissen kibújó csírák? A 0,6 -1 cm nagyságú csírákhoz fogható tiszta és komplex tápanyagforrás nincs még egy a földön. Tarts velünk, és nézd meg, hogyan csíráztathatsz Te is otthon, egyszerűen, 8 lépésben!
5 érv a csíráztatás mellett
A frissen előbújó csírák egyedülálló „élő” élelmiszerek
A nedvesség és hő hatására előbújó, magas rosttartalmú csírákban koncentráltan és könnyen emészthető formában találhatók meg a létfontosságú fehérjék, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, valamint enzimek. Minden mag információt és tápláló elemeket tárol! Ez a tápanyagtartalom a csíráztatás első napjaiban a legmagasabb!
Nincs még egy olyan természetes növényi táplálék a Földön, ami több tápanyagot tartalmazna, mint a friss csíra. A friss csíranövények salaktalanítják, lúgosítják a szervezetet, kalóriaszegények, nem hizlalnak, nem puffasztanak, antiszeptikus és antiallergén hatásúak.
A csírák kedvező élettani hatásaikat, a koncentrált, könnyen emészthető, gyorsan hasznosuló enzimek, fitovegyületek, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és rostok adják.
Vidd haza a megoldást!
A csíráztatás ma reneszánszát éli!
5 érv a csíráztatás mellett
- Biztos lehetsz abban, hogy mi kerül a tányérodra.
- Nem igényel nagy pénz vagy energiaráfordítást.
- Nincs nagy helyre szükség hozzá.
- Kalóriaszegény, magas rosttartalmú, tápláló eledelhez juthatsz.
- Egészen közelről figyelheted a természet éledését.
Így hatnak a csírák a lelkedre
A csírák szó szerint színesítik étrendünket és az életünket is. A póréhagyma csíra zöld hajtásai, a vörös retek piros színe, a mungóbab világos barnája valóságos színkavalkádot alkot a tányérunkon. Ezek a csírák nem csak a testünknek tesznek jót, de a lelkünk is kivirágzik, ha egy-egy csipetnyi szivárványt felszúrunk a villánkra. Még a táplálkozási szakértők is támogatják a színes étkezést!
A csírákkal egy kis szigetnyi természetet csempészhetünk az otthonunkba. Ahogy a csírák egy új élet kezdetei, fogyasztásukkal úgy érezhetjük, hogy bennünk is valami új kezdődik.
Az otthoni csíráztatás nem csak a testnek, de a léleknek is gyógyítója.
A csíranövények növekedése visszavisz minket a gyermekkorba, az iskolás évekhez, amikor környezetórán babot csíráztattunk. Újra rácsodálkozik az ember, hogy milyen fantasztikus is a természet!
Fő szabályok:
Csíráztatni egyszerű! Csupán a víz, levegő és a megfelelő hőmérséklet szükséges a csírázási folyamat elkezdéséhez. És nem árt, ha néhány szabályt betartunk:
1.Nagyon fontos, hogy kizárólag vegyszermentes, bio magokat csíráztass!
2. Mindig az 1-2 napos friss csírakezdeményeket fogyaszd. Azért ez az ideális, mert ilyenkor óriási mennyiségben dúskálnak természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.
3. Ne félj a teljes növényre jellemző illóolajoktól, puffasztó hatástól. Csíráztatott formában még a babfélék sem puffasztanak.
A csíráztatás menete: lépésről lépésre!
A csírázatás menete: 1. lépés
Végy ki egy evőkanálnyi csíráztatni való magot a tasakból, és szórd egy tálkába.
A csírázatás menete: 2. lépés
Öntsd fel vízzel, majd hagyd állni egy éjszakán át.
A csírázatás menete: 3. lépés
Reggel vedd elő a csíráztató tálat és terítsd rá a csírát.
A csírázatás menete: 4. lépés
Ha olyan picik a magok, hogy átesnek a csíraedény lyukain,
egyszerűen teríts egy gézlapot a tálcára, és arra szórd rá a magokat.
A csírázatás menete: 5. lépés
Naponta kétszer, reggel és este zuhanyoztasd meg a magocskákat.
Ez azért fontos, hogy ne penészedjen meg, ne rohassza be a nyák.
A csírázatás menete: 6. lépés
A kisebb méretű magok esetében – zuhany helyett kézi spriccerrel permetezd át.
A csírázatás menete: 7. lépés
Ha a frissen előbújó csírák elérték a 0,6 – 1 centimétert, máris szüretelhetsz!
A csírázatás menete: 8. lépés
Fogyaszthatod önmagában elrágcsálva, kenyérre szórva, joghurttal nyakon öntve,
a kedvenc salátádba keverve, müzlibe, levesbe, főzelékbe.
Csíra-iránytű: melyiket válasszam?
Ismerd meg a csíráztatni való magokat, nézd meg mi a legfőbb erényük, és próbáld ki őket aszerint, hogy mire van a legjobban szüksége a szervezetednek. Bőségesebb választékot kívánni sem lehet, 27-féle csíráztatni való magot és tulajdonságait ismerhetsz most meg röviden, íme a kínálatom:
Bio lenmag: Emésztőszervek tisztításához. A lenmagot csíráztatva, igen jóízű csírákat kapunk, amivel reggeli müzlinket is gazdagíthatjuk. Omega-3 zsírsavakban gazdag. >>>
Bio zsázsa: Gyorsan csírázó mag, jellegzetes ízének köszönhetően kiváló fűszer salátákhoz, szendvicskrémekhez, levesekhez. Gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik. Cukorbetegek is fogyaszthatják. >>>
Bio vörösretek. Hatékony béltisztító, bélféregűző. Természetes antibiotikum. A vörös retek csírája magas vastartalommal rendelkezik. >>>
Bio vöröskáposzta. Fekélygyógyító vegyületet, U-vitamint tartalmaz, gyulladáscsökkentő. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. >>>
Bio tönkölybúza. A tönkölybúza csíra fehérjetartalma a közönséges búzához képest hatszoros. Esszenciális zsírsav tartalma hatékony az idegrendszerre. Aminosav összetétele kiváló, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. Erős antioxidáns, mert szelén tartalma 7-8-szor magasabb más gabonákkal szemben. >>>
Bio ruccola. Szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat. >>>
Bio póréhagyma. Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. >>>
Bio napraforgó. A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. A gyönyörű, ropogós csírákat elég csak nyakon önteni egy natur joghurttal.>>>
Bio mungóbab. Koleszterincsökkentő és vércukorszint szabályzó, jelentős vas és C-vitamin tartalommal. Különösen ajánlott sportolók és kisgyermekek részére! >>>
Bio lucerna. Lúgosítja a vért és jótékony koleszterinszint csökkentő. >>>
Bio vörös lóhere. Általános közérzetjavító, vitalitást fokozó, idegnyugtató, vértisztító. Rákprevenciós diéták része. >>>
Bio lepkeszegmag. Koleszterindiéta része és elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású. Könnyen csírázik, íze jellegzetesen erős. >>>
Bio lencse. Alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére és fogyókúrázóknak. Jelentős magnézium, vas, cink és krómtartalma. >>>
Bio hajdina. Roborál, lúgosít, riboflavin és rutin-tartalma serkenti az agyat, erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék a kenyér tésztájához. >>>
Bio durumbúza. Értékes fehérje, vitamin, ásványi anyag és emésztést segítő rost komplex. Karotinoid vegyületekben gazdag, antioxidáns forrás.>>>
Bio chia mag. Nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, ásványokban és vitaminokban. Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, kitűnő fehérjeforrás. A mexikói eredetű Chia az aztékok étrendjének egyik alapvető összetevője. A hajtásoknak kitűnő, friss és éppen csak egy kicsit pikáns íze van. >>>
Bio árpa. Lúgosító, nyomelemekben gazdag gabonacsíra. Támogatja a szív- és agyműködést; vízhajtó hatású. >>>
Bio brokkoli. Hasznos immunvédő és vitalizáló, Kitűnő C-vitamin, folsav és béta-karotin forrás, védi a szívet, és a tüdőt. Pikáns, tormára emlékeztető íz világ jellemzi.>>>
Bio fehér retek. Természetes vizelethajtó, húgyvezeték, húgyhólyag, vese és májtisztító. Finom, pikáns íz jellemzi, amit szendvicsbe, levesbe, salátákba, főzelékekhez adhatunk.>>>
Bio édesköménymag. Erjedés- és puffadást gátló, megkönnyíti az emésztést, méregtelenít és nagyszerű izomlazító tulajdonságú. >>>
Bio csicseriborsó. Erőt ad és jótékony hatással van a lélekre, fogékonnyá teszi a sejteket az inzulin felvételére. A keleti országok és India kedvelt hüvelyes növénye. >>>
Bio bazsalikom. Antiszeptikus hatású, gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságú, ami eredményes emésztési zavarok, és puffadás esetén is. >>>
Bio adzuki bab. Természetes inzulin-szabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Csíráztatva nem okoz bélgázosodást. Pikáns ízű. >>>
Bio fekete káposzta (toszkán kel). Támogatja az immunrendszer egészségét, elősegíti az emésztést, hozzájárul a szív-és érrendszer, a máj és a szemek egészségéhez. A fekete káposzta csíra igen gazdag vitaminokban, például A, B, C, E és K-vitaminban, és ásványi anyagokban, például kalciumban, magnéziumban, káliumban, cinkben és vasban. Antioxidánsok, (lutein, karotin), fehérjék (30-35%), rostok, klorofill, enzimek és aminosavak forrása. Fogyasztható önmagában, joghurtban, kefirrel, szendvicsben, levesbetétként és
Vidd haza a megoldást!
Oszd meg:


